torstai 19. tammikuuta 2012

18.1.2012 Raippaluoto vol.4

Aamuksi Klobbskatiin jälleen kerran. Meri oli alkanut jäätymään pakkasten ansiosta, hieno keli ja hyvä näkyvyys. Niemen edustalla hengaili viisi hallia (harmaahylje).

Lintupuolella ei mainittavampaa, mutta näkyi kuitenkin 36 isokossua ja samaisessa tyrnipuskassa, johon kottarainen tippui 15.1, viihtyi nyt vaiheeksi nuori mustarastas. Pari urpiasta saapui mereltä rantaan ja jäivät ruokailemaan rikkaruohostoon.
Fäärsaarilla on havaittu 664 Grönlannninlokkia joista 47 kumlienia, myös Tanskassa ja Ruotsissa on havaittu yksittäisiä, viimeisimpänä Gotlannissa.
Eiköhän pian täälläkin, vaikka vielä ei ole natsannut. Märkien päiväunien jälkeen päätettiin siirtyä Vallgrundin luotsiaseman rantaan. Luotsiasemantiellä napsahti heti vuodari, kun kaksi naarasteertä viihtyi puitten latvoissa lähellä tietä.
Merellä ei taaskaan näkynyt mitään, paitsi nisäkäsrintamalle tuli saukko. Oli aika tarkistaa vakioksi muodostunut tyrnipuska, jossa edelleen runsaasti marjoja. Puskassa ruokailemassa 40 räkättirastasta, 10 punatulkkua ja 20 sinitiaista. Tuijotellessani tyrnipuskaa, ilmestyi puskan reunalle yllättäen koiras mustapääkerttu, joka hävisi sitten yhtä nopeasti kun se oli ilmestynyt. Vuodari nro 51 oli tosiasia.

Luotsiaseman edustan jäätilanne näytti tältä

Sama tyrnipuska kuin 8.1

Luotsiasemalta jatkettiin kohti Björköbyytä. Nisäkäs puolelle tuli taas lisää lajeja, kun 2 hirveä (emä ja vasa) juoksivat tien yli heti Raippaluodon keskustan jälkeen. 
Björköbyn sillan kupeella Revöfjärdenin jäällä päivysteli kuusi vanhaa ja yksi nuori merikotka.
Vikarskatissa voitiin taas todeta että meri oli auki rantaan asti. Rannan läheisyydessä uiskenteli kaksi kyhmyjoutsenta, kahdeksan pilkkasiipeä, 19 isokoskeloa, kuusi telkkää ja pari riskilää. Ei rareja. Tyrskyt olivat muodostaneet hienoja jäätaiteita aallonmurtajalla.

Muumi
 
 Jäämuodostelmat
 
 Meri auki rantaan asti

Jäätä

Sininen hetki



Vuodarit 51


-Rolli-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti